• Programul Nutrimix +Calferol economie in conditii de stres-termic

  Nutrimix + Calferol contra stresului Termic

  Stresul termic este un factor care influienteaza negativ ciclul de crestere al animalelor si poate conduce la pierderi serioase in procesul de productie intensiv in perioadele de canicula inregistrate pe perioada verii la noi in tara (+35 – 40 C).

  Intra Nutri-Mix este un produs lichid care se administreaza in apa de baut a animalelor prin intermediul unei pompe de dozare. Produsul este un complex de minerale, amino-acizi, acizi organici si energizanti. Nutri-Mix asigura o absorbtie crescuta de nutrienti prin apa de baut. De asemenea, reduce nivelul aciditatii (pH) la un nivel de 4, factor esential pentru obtinerea unor rezultate maxime.

  Calferol este neutru din punct de vedere al pH-ului si are proprietati de fixare a vitaminei D3. Amestecul din saruri de calciu si gluconat de calciu are o bioactivitate ridicata. Vitamina D3 este un compus esential in formarea oaselor si pentru o calitatea ridicata a oului. Microelementul magneziu este esential in structura scheletului si a cojii de ou.

  Este binecunoscut faptul ca in perioadele de stres termic, puiul isi reduce consumul de furaj pana la 40-45 %. Cu toate acestea animalul va continua sa bea apa in incercarea de a se racori.

  Decart recomanda administrarea celor doua produse concomitent pe perioada de stres termic in urmatoarele doze: 1 litru Nutrimix + 0,5 litri Calferol / tona de apa. Utilizare celor doua produse ajuta puiul sa depaseasca aceasta situatie oferind animalului posibilitatea de a recupera microelemente necesare dezvoltarii sale prin apa. Mai mult, administrarea celor doua produse este eficienta din punct de vedere a costului (poate fi inteleasa ca o economie) dupa cum se demonstreaza in calculul de mai jos.

  Utilizare Nutri Mix +Calferol in perioadele de stres termic la pui

  Pentru acest calcul vom lua ca exemplu pui in saptamana 4 (21-28 zile) de crestere.
  Consum de furaj estimat (conform Obiectivelor de performanta ROSS 308 Broiler): 0,940 kg furaj pe toata perioada / pui (21-28 zile).

  Datorita stresului termic (temperaturi de peste 35-40 grade C exterior) consumul de furaj se reduce in medie cu 40%: consum efectiv de furaj in perioada de stres termic = 562 g de furaj pe intrega perioada /pui

  La un cost al furajului de 1,2 Ron/kg reducerea costurilor cu hrana este de:
  378 g furaj neconsumat x1,2 Ron/kg = 0.454 Ron/pui = cost neefectuat de productie
  Consumul de apa in perioada de stres termic ramane relativ constant sau creste: 0,940 kg x 2 =1,880 l => aprox 2 l apa
  Dozarea Nutri Mix se face in felul urmator: 1 l Nutri Mix la 1000 l apa
  Costul cu utilizarea Nutri Mix pe cap de pui: 1 l Nutri Mix x 8 Eur/l (pret de lista) / 1000 l = 0,008 Eur = 0,036 Ron / litru apa (la un curs mediu de 4,5 Ron / Euro) => costul cu administrarea Nutri Mix pe un pui = 0.036 Ron x 2 l apa (consum) = 0.072 Ron/pui

  Dozarea Calferol se face in felul urmator: 0,5 l Calferol la 1000 l apa

  Costul cu utilizarea Calferol pe cap de pui: 0,5 l Calferol x 5 Eur/l (pret de lista) / 1000 l apa = 0,0025 Eur = 0,01125 Ron / litru apa (la un curs mediu de 4,5 Ron/Euro) => costul cu administrarea Calferol pe un pui = 0,01125 Ron x 2 l apa (consum) = 0,0225 Ron/pui

  Total costuri administrare Nutri Mix+Calferol:
  0,072 Ron + 0,0225 Ron = 0,0945 Ron / pui

  Valoarea reducerii costurilor cu hrana datorita stresului termic: 0,454 Ron/ pui
  Diferenta cost neefectuat valoric: 0,3595 Ron / pui
  Rezultate: in perioada de stres termic puiul de carne isi mentine ritmul de crestere aproape de curba normala datorita aportului de aminoacizi, energie, minerale si vitamine prin utilizarea Nutri Mix + Calferol.

 • Programul Liposol economie in costul furajului

  Sistemul de crestere intensiva a animalelor urmareste valorificarea la maxim a capacitatilor genetice a speciilor in contextul unei presiuni tot mai mari de reducere a cilcului de viata pentru a diminua costurile de productie.Cu toate acestea pentru organismul animalelor poate deveni dificil si uneori chiar imposibil
  sa utilizeze integral unele materii prime care se regasesc in furaj.

  Un sistemul digestiv insuficient dezvoltat pentru a absorbi si digera cantitatea de grasimi si uleiuri oferita prin hrana nu va valorifica eficient aceste materii, iar o buna parte din ele se vor regasi in asternut. In plus, cantitatea de grasimi saturate va ingreuna si mai mult procesul de digestie.

  In primele saptamani de viata, animalele au o productie a acizilor biliari insuficienta pentru a emuslsiona toata grasimea oferita in scopul digestiei si absorbiei in tractul intestinal. Rezultatul este pierderea unei parti din grasimi si uleiuri care nu este transformata in energia necesara cresterii, iar in schimb este eliminata prin excretie.

  Intra Liposol

  Este un emulgator organic hidrofil, care actioneaza similar cu acizii biliari. Tractul intestinal este un mediu apos. Datorita caracterului sau hidrofil, Intra Liposol are capacitatea de a completa imaturitatea sistemului digestiv tanar. In acest fel mult mai multe grasimi si uleiuri saturate pot fi emulsionate si transformate in energie metabolica. Rezultatul va fi o mai buna utilizare a grasimilor si uleiurilor administrate prin hrana, optimizarea consumului specific, mai putina pierdere prin excretie si in consecinta o economie in costul hranei.

  Fiind un furnizor de energie lichid, Intra Liposol poate fi utilizat si atunci cand se observa ca sistemul digestiv este depasit de situatie. Animalele tinere cu organismul slabit vor continua sa bea apa in care a fost administrat Intra Liposol, iar produsul se va activa imediat oferind puilor energie necesara.

  Administrare Liposol

  Pentru o mai buna utilizare a grasimilor si uleiurilor oferite animalului prin furaj Decart recomanda administrarea Liposol prin apa dupa urmatoarea schema de tratamen:
  • 0-12 zile (Starter) : 150 ml Liposol / tona de apa
  • 13-27 zile (Crestere) : 200 ml Liposol / tona de apa
  • 28 zile – sacrificare (Finisare) : 250 ml Liposol / tona de apa

  Mai mult, administrarea Liposol dupa programul recomandat de Decart este eficienta din punct de vedere economic dupa cum se demonstreaza in calculul de mai jos.

  Beneficii administrare LIPOSOL

  Perioada de administrare 5 saptamani pentru o hala de 20.000 de pui

  Investitie:

  4 l apa/pui * 200 g LIPOSOL (medie pe toata perioada)* 20.000 pui = 16 litri LIPOSOL
  16 l LIPOSOL * 8 Eur/l = 128 Eur
  Beneficii : +100g/pui * 20.000 pui = +2.000 kg carne
  La un pret al carnii de pui de 0.85 Eur/kg carne => +1.700 Eur/ hala
  Daca scadem valoarea LIPOSOL administrat => Profit de 1.572 Eur/Hala de 20.000 pui